przyłączam się do prośby jak to było w zeszłym roku?? trzeba umieć wszytsko z kationów dokładnie, czy tylko schematy rozdziałów?? znając życie pewnie to i to i jeszcze coś
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Hmmmm..... a ja myślę, że zacząć trzeba od schematu rozdziału, jak się tego nie opanuje to lipa..... z niczym innym się nie ruszy, to moje zdanie....
to na pewno jest podstawa, ale czy trzeba umieć dokładnie wszytskie reakcje kationów...
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
sympatycznie, tylko 60 stron reakcji kationów bo aniony to tak raczej się nie pojawią chyba
ale generalnie to dotyczy rozdziału kationów, więc aniony to taki bonus może być
mnie dziś doktor Somogyi powiedział żeby się przygotować generalnie z tej tabeli jak to rozdzielać jak rozdzielić dany osad itp cały ten schemat a do tego reakcje dla kationów... a i od razu prośba do grup które w tym tyg piszą to koło zapamiętajcie pytania i napiszcie jakie były:)
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
O ile dobrze pamiętam kolos ze złożonych był delikatnie mówiąc dziwny (przynajmniej u mnie w grupie). W pierwszej kolejności trzeba dobrze sobie przyswoić wiedzę "nową", tzn. cały rozdział kationów BARDZO dokładnie, a później powtorzyć sobie reakcje specyficzne dla danych kationów i anionów, bo o to jest zdecydowanie mniej pytań. Było sporo pytań typu: "W mieszaninie mamy X,Y,Z, Ż użyliśmy A w wyniku czego powstał osad a i przesącz a. Nastepnie na przesącz a zadziałano B w wyniku czego powstal osad b i przesącz b. Napisać co było w poszczególnych osadach i przesączach, reakcje", więc tabelkę z rozdziałem trzeba znać od każdego momentu na wyrywki.
Ale jak to pani dr Starek stwierdziła "mieliśmy bardzo trudny test i dawno takiego nie widziała", więc się nie ma co stresować. Pamiętam, że jak nam asystenci mieli sprawdzać, to zebrali się w trójkę przy stoliczku i rozkminiali o co chodzi w danym zadaniu i jaka powinna być prawidłowa odpowiedź
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy...
Pamiętam, że jak nam asystenci mieli sprawdzać, to zebrali się w trójkę przy stoliczku i rozkminiali o co chodzi w danym zadaniu i jaka powinna być prawidłowa odpowiedź
hmm to coś mi się wydaje, że ciężko to będzie zaliczyć w I terminie ;]
mam prośbę mógłby mi ktoś napisać cząsteczkowo reakcje rozpuszczania HgNH2Cl i Hg w wodzie królewskiej?
a i jeszcze cząsteczkowo reakcje Hg2 2+ z SnCl2...
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
jak będzie wyglądała reakcjia rozpuszczania w gorącej wodzie PbCl2?
No nijak - to jest proces fizyczny - na zimno rozpuszczalność PbCl2 jest ok. 1% na gorąco już ok. 3% a to wystarcza dla efektu analitycznego.
Co do reakcji, to pozwoliłem sobie na radosną "tfuuurczość"
Rozpuszczanie rtęci w wodzie królewskiej:
3Hg + 2HNO3 + 6HCl = 3HgCl2 + 2NO + 4H2O
i amidek chlorek srebra(I):
3HgNH2Cl + 5HNO3 + 3HCl = 3HgCl2 + 8NO + 7H2O - tego akurat specjalnie pewien nie jestem choć nosi to znamiona prawdopodobieństwa
Reakcja rozpuszczania HgS wygląda OK ale następne to trochę chyba zbyt skomplikowane - ja bym dał tak:
2HgCl2 + SnCl2 = Hg2Cl2 + SnCl4 i dalej
Hg2Cl2 + SnCl2 = 2Hg + SnCl4
ale ja w końcu znam się lepiej na czymś innym niż nieorganiczna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum