mam takie pytanie jak bedzie wyglądała cząsteczkowo reakcja jonów BO3 3- z gliceryną...
i jeszcze takie "co się stanie po dodaniu do chloranu (V) sodu stężonego NH4Cl? "bo mnie trochę zaćmiło i już sama nie wiem czy powstanie tu po prostu NaCl i NH4ClO3 czy może jakiś chlor się wydzieli?
z góry dziękuję za pomoc
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
Ostatnio zmieniony przez asiulkags 2009-04-06, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Ta reakcja z glicerolem wg mnie wygląda tak: KBO2 + glicerol ---> KOH + C3H7O4B
Jeżeli chodzi o reakcję NaClO3 z HCl stęż. to rzeczywiście wydzieli się chlor Cl2, (przy NH4Cl nie wiem)
[ Dodano: 2009-04-06, 12:35 ]
Żeby odróżnić I- od Br- musisz najpierw te jony utlenić! -reakcja z KMnO4 +H2SO4 + KI lub KBr. Następnie ekstrahować do warstwy chloroformowej (wydaje mi się, że polega ono na rozpuszczeniu się cząsteczek I2 lub Br2 w chloroformie, a nie na reakcji którą podałaś
[ Dodano: 2009-04-06, 15:48 ]
Zna ktoś prawidłowe odpowiedzi do testu: Aniony [ze zbioru testów (Rzeszutko, Opoka)] Jeżeli tak, to może się nimi podzielić Thank you from mountain!
a i czy reakcje odróżniająca I- od Br- może być taka CHCl3+ I2=CCl3I ??? albo to samo tylko z Br2
Asiu mimo, że jest już po kolokwium może się przyda na przyszłość........ myślę, że jod ani brom nie jest w stanie wyprzeć atomu wodoru z cząsteczki chloroformu, no a poza tym jaki to miałoby sens? Miałby powstać gazowy wodór, albo jony wodoru? To chyba nie możliwe. Hmmmm z resztą gdyby taka reakcja zachodziła to chloroform byłby beznadziejnym rozpuszczalnikiem, a jest wręcz przeciwnie bo jest bardzo dobrym
Mam kilka pytań
-czy w reakcji Vogla najpierw piszemy, że powstaje Co(SCN)2 a dopiero potem kompleks?
- czy jest roznica czy napiszemy [Fe(H2O)6]Cl3 czy samo FeCl3 w reakcji z jonem SCN
- jak wygląda reakcji KMnO4 z KSCN?
-jak wyglada reakcji jonu PO4 z mieszaniną magnezową i czy w reakcji z (NH4)2MoO4 należy pisać, że reaguję Na2HPO4?
Dziękuję z góry za pomoc
Mam kilka pytań
-czy w reakcji Vogla najpierw piszemy, że powstaje Co(SCN)2 a dopiero potem kompleks?
- czy jest roznica czy napiszemy [Fe(H2O)6]Cl3 czy samo FeCl3 w reakcji z jonem SCN
-jak wyglada reakcji jonu PO4 z mieszaniną magnezową i czy w reakcji z (NH4)2MoO4 należy pisać, że reaguję Na2HPO4?
Dziękuję z góry za pomoc
W reakcji Vogla nie trzeba pisać o powstawaniu tiocyjanku kadmu, gdyż nie powstaje, tzn nie strąca się.
W tym przypadku różnicy nie ma, za to np w chlorku chromu(III) taka już jest - inna barwa każdego związku. Obojętne więc, czy napiszesz FeCl3 czy [Fe(H2O)6]Cl3.
Reakcja z mieszaniną magnezową:
HPO4(2-) + Mg(2+) + NH3 + 6H2O MgNH4PO4*6H2O (wytrącenie)
Reakcja z molibdenianem:
H3PO4 + 12MoO4(2-) + 3NH4(+) + 21H(+) (NH4)3H4[P(Mo2O7)6] (wytrącenie) + 10H2O
czyli wg tego podręcznika nie trzeba pisać, że reaguje jon wodorofosforanowy.
Może sie to jeszcze komuś przyda
_________________ Cel jest niczym, Ruch jest wszystkim !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum