Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Yennefer
2009-10-02, 01:28
jakie podreczniki?
Autor Wiadomość
pacia_k 
Phentanylum

Punkty: 146
Items
Wysłany: 2006-09-18, 19:53   jakie podreczniki?

jakie wg Was(tzn tych ktorzy sa po2 roku)ksiazki sa potrzebne?dziekuje za pomoc:)

maŁgo 
Pavulonum

Punkty: 161
Items
Wysłany: 2006-09-20, 10:28   

BIOCHEMIA
"Biochemia" Stryer
"Krótkie wykłady-biochemia" B.d. Hames, N.m. Hooper
FIZJOLOGIaA
Fizjologia : Konturki nie koniecznie,zamiast nich:
"Fizjologia" John Bullock, Joseph Boyle, Michael B. Wang
"Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej" Traczyk Władysław Z., Trzebski Andrzej (red.) i dobre KARTKI
CHEMIA ANALITYCZNA
"Chemia analityczna" Ryszard Kocjan
"Metody instrumentalne w analizie chemiecznej" Walenty Szczepaniak
FARMACJA FIZYCZNA
wykłady-własne lub cudze :P
"Farmacja fizyczna" Danek

Kasia 
Tramadolum

Punkty: 71
Items
Wysłany: 2006-09-20, 13:11   

wg mnie na chemie analityczną niezbedny jest Kocjan(na kolokwia bo do egzaminu konieczne są wykłady) , do biochemi przydatne są np. Harper lub GumiŹska jednak podstawa wszystkich kolokwiów i egzaminu są wykłady!!!!, fizjologie przeżyłam zaglądając jedynie do konturków ale niezbĂŞdne są świetne kartki, z farmacji fizycznej mam Hermana (przydał sie do ĂŚwiczeŹ i seminariów) ale egzamin to czyste wykłady.

pluvia atrata 
Morphinum

Punkty: 93
Items
Wysłany: 2006-09-20, 22:53   

Kocjan rzeczywiście przede wszystkim. Konturki jak ktoś jest urodzonym masochistą do poduszki można poczytaĂŚ ale uczyĂŚ siĂŞ z nich trudno. Do biochemii konieczny jest koszmarny pomaraŹczowy skrypt do ĂŚwiczen!! A 'Krótkie wykłady ' z biochemii są też jak znalazł na biologii molekularnej :-)

endra 
Vitex Agnus Castus :)
endra

Punkty: 3
Items
Wysłany: 2006-09-24, 23:19   

czy ktoś może mi napisaĂŚ jaki skrypt jest potrzebny do TPLu na III rok, bo kobieta w bibliotece nie wiedziała, jaki mi wypożyczyĂŚ

wojtas 
Morphinum

Punkty: 0
Items
Wysłany: 2006-09-25, 09:50   

Receptura apteczna red. R. Jachowicz+KrówczyŹski (i właśnie KrówczyŹski bo to jest to nowsze wydanie... ale zmienione)
Farmacja stosowana red. Janicki (dodatkowo ale jest niezbĂŞdna)
Ostatnio zmieniony przez wojtas 2006-09-27, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  

rudzielec 
Pavulonum
rudzielec

Punkty: 8
Items
Wysłany: 2006-09-25, 14:08   

Jest jeszcze skrypt z receptury KrówczyŹskiego, do nauki może siĂŞ przydaĂŚ (ja nadal nie mam skryptu prof. Jachowicz- za moich czasów był dopiero w przygotowaniu), słyszałam, że jest nawet lepszy od nowego, jednak jeśli recepty siĂŞ różnią, to już na ĂŚwiczeniach może staĂŚ siĂŞ bezużytecznym.

Plattom 
Pavulonum

Punkty: 5
Items
Wysłany: 2006-09-27, 02:33   

rudzielec napisał/a:
czy ktoś może mi napisaĂŚ jaki skrypt jest potrzebny do TPLu na III rok, bo kobieta w bibliotece nie wiedziała, jaki mi wypożyczyĂŚ

Nie wiem czy mają Jachowiczowej ksiązke w biblotece, ale skrypt KrówczyŹskiego siĂŞ przydaje bo są lepiej niezgodności opisane... poza tym TPL jest w letnim semestrze wiec nie ma co sie juz nastawiac naŹ ;)

Co do książek na II rok...
Do biochemii - zależy od asystenta, ale zawsze potrzeby jest skrypt do ĂŚwiczeŹ,
na fizjo (było mnóstwo tematów) jak lubisz czytac to Kontur żeby mieĂŚ rozeznanie i później kartki - dobre tzn takie na których coś widaĂŚ ;)
do fizycznej Danek wystarczy na ĂŚwiczenia, ale czasem Herman jest lepszy, do ezamu wykłady i kalkulator ;)
do analitycznej - może byĂŚ Kocjan ale wcale nie taki niezastąpiony ;) ; egzam - wykłady!!

*klarites 
Ketaminum

Punkty: 462
Items
Wysłany: 2006-11-20, 20:59   

Moglibyście mi doradziĂŚ, czy kupowaĂŚ oba tomy Kocjana? Przydają siĂŞ? :>

flunitrazepam 
Pavulonum

Punkty: 278
Items
Wysłany: 2006-11-20, 21:41   

A co to jest Kocjan, bo już nie pamiĂŞtam? :-)
To chyba oznacza, że siĂŞ nie przydaje, no nie? ;-)

wojtas 
Morphinum

Punkty: 0
Items
Wysłany: 2006-11-20, 23:25   

I rok? To kup pierwszy tom. Ale jak jest w promocji to kup obydwa (zaoszczĂŞdzisz, a drugi tom bĂŞdzie potrzebny na II roku).
Z tym że Kocjan jest drogi i jak już chcesz naprawdĂŞ zaoszczĂŞdziĂŚ to skseruj.
Kocjan jest zarąbisty i spokojnie wystarczy na I i na II rok do zaliczenia (+wykłady+własny rozum oczywiście)

flunitrazepam 
Pavulonum

Punkty: 278
Items
Wysłany: 2006-11-21, 01:21   

wojtas napisał/a:
Kocjan jest zarąbisty

No teraz to już wiem co to ten Kocjan :-)
Zarąbistym bym go nie nazwał, ale do zaliczenia analitycznej niemal, że konieczny.
Jeżeli ciĂŞ chemia analityczna interesuje jakoś bardziej niż, żeby tylko zdaĂŚ, to kup sobie 2 tomy-fajnie mieĂŚ książeczkĂŞ, a nie ksero.
Ja miałem niestety ksero, ale tylko dlatego, że wówczas był wyczerpany nakład i nie można było nigdzie kupiĂŚ(nie cierpiĂŞ kserowanych książek).
Na późniejszych latach siĂŞ ta książka mało przydaje. Zerknąłem do niej kilka razy na 3 roku przy okazji farmakokinetyki(LC/MS/MS) i tyle mi siĂŞ przydała. I tak pewnie należałem tu do wyjątków, a reszta ludzi po zdaniu analitycznej książkĂŞ zagrzebała w piwnicy.
Jeżeli zainteresuje ciĂŞ analiza instrumentalna, to warto poszukaĂŚ gdzieś jakiejś książki anglojĂŞzycznej, np.: "Modern analytical chemistry" David Harvey. Książka o wiele ciekawsza i z mniejszą ilością błĂŞdów.

pluvia atrata 
Morphinum

Punkty: 93
Items
Wysłany: 2006-11-21, 14:05   

posiadanie kocjana ma tĂŞ zalete że można sobie odpuściĂŚ wyklady - zwłaszcza w II sem kiedy są nieorzyzwoicie wcześnie (przynajmniej były). Chyba ze ktoś lubi przepisywac kocjana do zeszytu z nieczytelnych folii :-D

malaasia 
Morphinum

Punkty: 253
Items
Wysłany: 2007-07-06, 08:05   

Zastanawiam siĂŞ - czy pierwszy tom kocjana jest również potrzebny na drugim roku, skoro zawiera dużo nieprzerobonego na pierwszym materiału? (bo nie wiem - uczyĂŚ siĂŞ, czy sprzedawaĂŚ ; ) )

kyra 
Acidum acetylsalicylicum

Punkty: 16
Items
Wysłany: 2007-07-06, 12:15   

Jest bardzo potrzebny w pierwszym semestrze II roku. Kolosy są ustne a asystenci w wiĂŞkszości bazują na tym co jest w Kocjanie :-)

Odpowiedz do tematu