BIOCHEMIA
"Biochemia" Stryer
"Krótkie wykłady-biochemia" B.d. Hames, N.m. Hooper
FIZJOLOGIaA
Fizjologia : Konturki nie koniecznie,zamiast nich:
"Fizjologia" John Bullock, Joseph Boyle, Michael B. Wang
"Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej" Traczyk Władysław Z., Trzebski Andrzej (red.) i dobre KARTKI
CHEMIA ANALITYCZNA
"Chemia analityczna" Ryszard Kocjan
"Metody instrumentalne w analizie chemiecznej" Walenty Szczepaniak
FARMACJA FIZYCZNA
wykłady-własne lub cudze
"Farmacja fizyczna" Danek
wg mnie na chemie analityczną niezbedny jest Kocjan(na kolokwia bo do egzaminu konieczne są wykłady) , do biochemi przydatne są np. Harper lub GumiŹska jednak podstawa wszystkich kolokwiów i egzaminu są wykłady!!!!, fizjologie przeżyłam zaglądając jedynie do konturków ale niezbĂŞdne są świetne kartki, z farmacji fizycznej mam Hermana (przydał sie do ĂŚwiczeŹ i seminariów) ale egzamin to czyste wykłady.
Kocjan rzeczywiście przede wszystkim. Konturki jak ktoś jest urodzonym masochistą do poduszki można poczytaĂŚ ale uczyĂŚ siĂŞ z nich trudno. Do biochemii konieczny jest koszmarny pomaraŹczowy skrypt do ĂŚwiczen!! A 'Krótkie wykłady ' z biochemii są też jak znalazł na biologii molekularnej
Receptura apteczna red. R. Jachowicz+KrówczyŹski (i właśnie KrówczyŹski bo to jest to nowsze wydanie... ale zmienione)
Farmacja stosowana red. Janicki (dodatkowo ale jest niezbĂŞdna)
Ostatnio zmieniony przez wojtas 2006-09-27, 09:05, w całości zmieniany 1 raz
Jest jeszcze skrypt z receptury KrówczyŹskiego, do nauki może siĂŞ przydaĂŚ (ja nadal nie mam skryptu prof. Jachowicz- za moich czasów był dopiero w przygotowaniu), słyszałam, że jest nawet lepszy od nowego, jednak jeśli recepty siĂŞ różnią, to już na ĂŚwiczeniach może staĂŚ siĂŞ bezużytecznym.
czy ktoś może mi napisaĂŚ jaki skrypt jest potrzebny do TPLu na III rok, bo kobieta w bibliotece nie wiedziała, jaki mi wypożyczyĂŚ
Nie wiem czy mają Jachowiczowej ksiązke w biblotece, ale skrypt KrówczyŹskiego siĂŞ przydaje bo są lepiej niezgodności opisane... poza tym TPL jest w letnim semestrze wiec nie ma co sie juz nastawiac naŹ
Co do książek na II rok...
Do biochemii - zależy od asystenta, ale zawsze potrzeby jest skrypt do ĂŚwiczeŹ,
na fizjo (było mnóstwo tematów) jak lubisz czytac to Kontur żeby mieĂŚ rozeznanie i później kartki - dobre tzn takie na których coś widaĂŚ
do fizycznej Danek wystarczy na ĂŚwiczenia, ale czasem Herman jest lepszy, do ezamu wykłady i kalkulator
do analitycznej - może byĂŚ Kocjan ale wcale nie taki niezastąpiony ; egzam - wykłady!!
I rok? To kup pierwszy tom. Ale jak jest w promocji to kup obydwa (zaoszczĂŞdzisz, a drugi tom bĂŞdzie potrzebny na II roku).
Z tym że Kocjan jest drogi i jak już chcesz naprawdĂŞ zaoszczĂŞdziĂŚ to skseruj.
Kocjan jest zarąbisty i spokojnie wystarczy na I i na II rok do zaliczenia (+wykłady+własny rozum oczywiście)
No teraz to już wiem co to ten Kocjan
Zarąbistym bym go nie nazwał, ale do zaliczenia analitycznej niemal, że konieczny.
Jeżeli ciĂŞ chemia analityczna interesuje jakoś bardziej niż, żeby tylko zdaĂŚ, to kup sobie 2 tomy-fajnie mieĂŚ książeczkĂŞ, a nie ksero.
Ja miałem niestety ksero, ale tylko dlatego, że wówczas był wyczerpany nakład i nie można było nigdzie kupiĂŚ(nie cierpiĂŞ kserowanych książek).
Na późniejszych latach siĂŞ ta książka mało przydaje. Zerknąłem do niej kilka razy na 3 roku przy okazji farmakokinetyki(LC/MS/MS) i tyle mi siĂŞ przydała. I tak pewnie należałem tu do wyjątków, a reszta ludzi po zdaniu analitycznej książkĂŞ zagrzebała w piwnicy.
Jeżeli zainteresuje ciĂŞ analiza instrumentalna, to warto poszukaĂŚ gdzieś jakiejś książki anglojĂŞzycznej, np.: "Modern analytical chemistry" David Harvey. Książka o wiele ciekawsza i z mniejszą ilością błĂŞdów.
posiadanie kocjana ma tĂŞ zalete że można sobie odpuściĂŚ wyklady - zwłaszcza w II sem kiedy są nieorzyzwoicie wcześnie (przynajmniej były). Chyba ze ktoś lubi przepisywac kocjana do zeszytu z nieczytelnych folii
_________________ człowiek z wykształceniem trochę medycznym
Zastanawiam siĂŞ - czy pierwszy tom kocjana jest również potrzebny na drugim roku, skoro zawiera dużo nieprzerobonego na pierwszym materiału? (bo nie wiem - uczyĂŚ siĂŞ, czy sprzedawaĂŚ ; ) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum