student I roku chyba nie może mieć jeszcze stypendium naukowego, no bo przecież z logicznego punktu widzenia nie ma mu go za co przyznać, bo przecież nie za wyniki z matury dopiero student II roku może dostać kasę jeżeli wyniki za I rok będą wystarczająco dobre, ale nie są to jakieś kokosy
za to może mieć stypendium socjalne, jeżeli spełnia wymogi
_________________ "Wtedy ludzie nie tyle dbali o pieniądze, co cieszyli się, że mają wspaniałą i ciekawą pracę." - Jacek Karpiński
dopiero student II roku może dostać kasę jeżeli wyniki za I rok będą wystarczająco dobre, ale nie są to jakieś kokosy
Rewelacji nie ma (400, 300 i 200zł) w porównaniu do SGGW (800zł), ale lepszy rydz niż nic. Zawsze lepiej mieć dodatkową kasę niż jej nie mieć.
niestety ten system stypendialny ma jedną dużą wadę: stypendia przyznawane są dla 30% najlepszych studentów na roku, więc nie wystarczy mieć średnią 4,00. Moim zdaniem powinny być ustalone progi od których są przyznawane stypendia. W ten sposób można by wyeliminować tzw, "wyścig szczurów".
stypendia przyznawane są dla 30% najlepszych studentów na roku, więc nie wystarczy mieć średnią 4,00.
fakt troche beznadziejnie to jest zrobione a skoro 4,00 nie wystarcza to ile trzeba mieć ?
_________________ "WHEN PEOPLE SAY YOU SHOULDN'T
SHOW THEM WHY YOU SHOULD
WHEN PEOPLE SAY YOU CAN'T
SHOW THEM WHY YOU CAN
WHEN PEOPLE SAY YOU WON'T
SHOW THEM WHY YOU WILL" D-Wade
ooo kurde, to faktycznie na stypendium nie ma co liczyc:D
skoro średnią juz znamy, to moze jeszcze napiszecie, jak cięzko trzeba na taką pracowac?
jaka srednia jest najpopularniejsza wśród studentów?
jaka srednia jest najpopularniejsza wśród studentów?
tego to nie wiem, nawet nie potrafiłabym jej obliczyć raczej mi to nie będzie potrzebne
Cytat:
skoro średnią juz znamy, to moze jeszcze napiszecie, jak cięzko trzeba na taką pracowac?
zależy od zdolności przyswajania wiedzy i/lub od tego, czy chce się spędzać całe dnie w książkach, czy starać normalnie żyć
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Zgadzam się z przedmówczyniami. Myślę, że systematyczność to podstawa - łatwiej ogarnać mniejsze partie materiału, np. na kolosy, niż później uczyć się wszystkiego na nowo do egzaminu. Szczęście też się przyda i to bardzo .
I wcale posiadanie jako takiej średniej nie oznacza, że całe dnie i noce spędza się w książkach i nic tylko się dziobie i dziobie. To jest błędne wyobrażenie.
_________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy...
myślę, że to co ja przerabiam przez cały dzień, niejeden student ze stypendium przerabia w 2 godziny, chodzi o możliwości obliczeniowe umysłu, jednych puszcza, a innych nie, np. mnie, więc muszę się uczyć odpowiednio dłużej by przyswoić ten sam zakres wiedzy
na pewno ważna jest koncentracja oraz systematyczność, ponieważ materiał zaczyna się rozumieć dopiero po 2x przeczytaniu, a całokształt widzi się po 3x do III roku włącznie nie korzystałem z tego i potem miałem stracha przed egzaminem z chemii leków (bo nagle cały materiał przerobić i zrozumieć to już za późno), ale na farmakologii nauczyłem się, że nie wystarczy raz przeczytać slajdów, że trzeba też poczytać książkę, a przed egzaminem wertować w kółko! ale z pewnością są też tacy studenci, którzy "załapują" całokształt od pierwszego razu i tym jest łatwiej na studiach, każdy jest jaki jest
PS. oczywiście są również inne sposoby:
- ściąganie
- red bulle i kawa
- tussipect
- nootropil
więc do koloru do wyboru wg mnie na tych studiach trzeba się głównie uczyć tylko tpl'a i farmy, bo to będą typowo zawodowe przedmioty, a reszta to "wypełniacze"
_________________ "Wtedy ludzie nie tyle dbali o pieniądze, co cieszyli się, że mają wspaniałą i ciekawą pracę." - Jacek Karpiński
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum