to było bardzo nie fair ;/ jak zawsze mieliśmy trudniejsze kolokwium, zapewne u wielu osób przesądziło o sytuacji z organa
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Hmmm....ja też szczerze mówiąc nie jestem zbyt zadowolony, ale biorę poprawkę, że nie wszystko dobrze mi się poukładało w głowie, mało zadań zrobiłem i w ogóle niewiele czasu sobie przeznaczyłem na opanowanie bądź co bądź szerokiego zakresu materiału....
Ale jak to mówią...... Per aspera ad astra.... głowa do góry....
no właśnie głowa do góry miejmy nadzieje, że kolokwium z heterocykli będzie łatwiejsze, bo w końcu chyba należy nam się prostsze kolokwium (w co jednak szczerze wątpię...)
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
jakoś od początku grupy wtorkowe mają łatwiejsze kolokwia, ja nietety cały czas jestem w grupach piątkowych i źle na tym wychodzę oczywiście wiadomo, że materiału jest dużo, ale też sporo się przygotowywałam i lipa
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Ja tak może pytanie już poza konkursem..... ( w domyśle kolokwium )
Na stronie 162 w podręczniku prof. Bojarskiego widnieje informacja, że kwas trans - cynamonowy ma pKa=4,44 a kwas cis - cynamonowy ma pKa=3,88
Zastanawia mnie dlaczego moc tych kwasów różni się aż o 0,56 jednostek bo to chyba jednak dość duża wartość...... Ma ktoś jakiś pomysł czy namiary na wyjaśnienie, będę wdzięczny.....
mam małą prośbę co do masówki 2-metoksybenzaldehydu bo jakoś nie mogę sobie z nią poradzić
a więc piki mam takie:
65 - 22%
76 - 29%
77 - 56%
78 - 23%
92 - 22%
104 - 22%
118 - 25%
119 - 27%
135 - 53.9% po odpadnięciu wodoru
136 - 100% pik molekularny
137 - 9% pik izotopowy od węgla
niestety tylko tyle zdołałam na razie wydumać... byłabym wdzięczna za pomoc...
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
Ja bym zrobił tak:
135 - odpadł wodór z grupy aldehydowej
119 - odpadł tlen z grupy karbonylowej (135-16)
118 - odpadł wodór z grupy metoksylowej (119-1)
104 - odpadła reszta grupy metoksylowej CH2 (118-14)
92 - odpada węgiel pozostały po grupie karboksylowej
reszta to fragmentacja pierścienia (odcinanie CH2 i H)
Co do kwasów cynamonowych, może w formie cis występuje więszka stabilizacja związana ze sprzężeniem wiązań C=C i C=O ? dla porównania te same wartości dla kw maleinowego (pKa = 1,91) i fumarowego (pKa = 3,05). Forma cis ma także większą kwasowość niż trans.
_________________ Cel jest niczym, Ruch jest wszystkim !
Co do MS to co prawda masy się zgadzają ale za to nie za bardzo mi się to podoba z punktu widzenia logiki rozpadu. Zaproponowałbym raczej coś troszkę innego:
135 - OK - nie ma innego wyjścia
119 - [M-OH] przy czym odchodzi tlen z grupy aldehydowej i wodór od grupy CH3 metoksylu i całość zamyka się w drugi pierścień, dzięki ułożeniu podstawników w pozycji orto
118 - [119-H] tu nie ma co kombinować
104 - [135-OCH3]
92 - [M-CHO-CH3]
65 - [92-CO] a okolice 77 to sam pierścień benzenowy
A co do kwasów - tutaj wpływu izomerii wiązania C2=C3 na stabilność anionu specjalnie bym nie przeceniał (pomiędzy tym wiązaniem a grupą karboksylową jest w końcu wiązanie pojedyncze, wokół którego obrót jest jak najbardziej dozwolony wobec tego geometria tego układu jest w miarę nie zależna od tego czy to będzie cis czy trans. Obserwowanej zmiany w pKa szukałbym raczej w możliwości solwatacji danego izomeru (bo to drugi bardzo ważny czynnik, oprócz tego co sama dysocjująca cząsteczka sobą reprezentuje). W układzie trans fragment hydrofobowy jest bardziej rozciągnięty co utrudnia solwatację polarnym rozpuszczalnikiem a zatem utrudnia przekazanie protonu do roztworu. Podobnie rozpuszczalność izomerów trans (choćby rzeczonych kwasów) jest zdecydowanie mniejsza.
W przypadku kwasu maleinowego dochodzi jeszcze jeden fakt, zdecydowanie zwiększający kwasowość - monoanion tego kwasu może tworzyć wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe z drugą grupą karboksylową (co oczywiście nie jest możliwe dla kwasu fumarowego), co go zdecydowanie stabilizuje.
Mam pytanko do Mistrza NMR-u
Jak mam liczyć przesunięcia chemiczne H i C aromat. w aldehydzie cynamonowym???? W tabelce nie ma podstawnika -CH=CH-CHO... więc mam przyjąć CH2=CH2, a może -CHO, a może jest jakieś inne wyjście???:> Czekam na odp
No cóż - w tabelach niestety nie da się uwzględnić wszystkich możliwości - wtedy trzeba sobie dobrać coś najlepiej oddaje przynajmniej najbliższy fragment danego podstawnika i oczywiście trzeba wtedy pamiętać, że to co nam wyjdzie z obliczeń może odstawać od tego co odczytamy z widma - z resztą i tak jest to częste zjawisko bo tabele mają służyć jako pomoc w interpretacji (czyli mają pomóc uszeregować sygnały w odpowiedniej kolejności) a nie dawać kategorycznej odpowiedzi. -CH=CH2 będzie zatem najlepszym rozwiązaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum