Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Claribell
2009-10-01, 09:31
Kolokwium z kwasów i organicznych związków azotu
Autor Wiadomość
asiulkags 
Ketaminum

Punkty: 378
Items
Wysłany: 2009-04-24, 17:24   

no niestety trochę to nie fair wobec grup piątkowych no ale cóż odwołać się chyba nie można...

88forgetmenot88 
Panaceum
Monka ;D

Punkty: 1065
Items
Wysłany: 2009-04-24, 18:27   

to było bardzo nie fair ;/ jak zawsze mieliśmy trudniejsze kolokwium, zapewne u wielu osób przesądziło o sytuacji z organa :roll:

Krzychu 
Metamizolum
Strophanthus species :)

Punkty: 74
Items
Wysłany: 2009-04-24, 19:26   

Hmmm....ja też szczerze mówiąc nie jestem zbyt zadowolony, ale biorę poprawkę, że nie wszystko dobrze mi się poukładało w głowie, mało zadań zrobiłem i w ogóle niewiele czasu sobie przeznaczyłem na opanowanie bądź co bądź szerokiego zakresu materiału....
Ale jak to mówią...... Per aspera ad astra.... głowa do góry....

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-04-24, 20:48   

Krzychu napisał/a:
głowa do góry....

no właśnie głowa do góry miejmy nadzieje, że kolokwium z heterocykli będzie łatwiejsze, bo w końcu chyba należy nam się prostsze kolokwium (w co jednak szczerze wątpię...)

88forgetmenot88 
Panaceum
Monka ;D

Punkty: 1065
Items
Wysłany: 2009-04-25, 11:36   

asiulkags napisał/a:
w co jednak szczerze wątpię...)

jakoś od początku grupy wtorkowe mają łatwiejsze kolokwia, ja nietety cały czas jestem w grupach piątkowych i źle na tym wychodzę :roll: oczywiście wiadomo, że materiału jest dużo, ale też sporo się przygotowywałam i lipa 8-)

J.Woreczko 
Acidum acetylsalicylicum

Punkty: 11
Items
Wysłany: 2009-04-27, 12:57   

No naprawdę, to kol. było już strasznie łatwe. Tym razem to już trochę przesadzacie.

Krzychu 
Metamizolum
Strophanthus species :)

Punkty: 74
Items
Wysłany: 2009-05-04, 17:36   

Ja tak może pytanie już poza konkursem..... ( w domyśle kolokwium :mrgreen: )
Na stronie 162 w podręczniku prof. Bojarskiego widnieje informacja, że kwas trans - cynamonowy ma pKa=4,44 a kwas cis - cynamonowy ma pKa=3,88
Zastanawia mnie dlaczego moc tych kwasów różni się aż o 0,56 jednostek bo to chyba jednak dość duża wartość...... Ma ktoś jakiś pomysł czy namiary na wyjaśnienie, będę wdzięczny.....

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-04, 18:01   

mam małą prośbę co do masówki 2-metoksybenzaldehydu bo jakoś nie mogę sobie z nią poradzić
a więc piki mam takie:
65 - 22%
76 - 29%
77 - 56%
78 - 23%
92 - 22%
104 - 22%
118 - 25%
119 - 27%
135 - 53.9% po odpadnięciu wodoru
136 - 100% pik molekularny
137 - 9% pik izotopowy od węgla
niestety tylko tyle zdołałam na razie wydumać... :oops: byłabym wdzięczna za pomoc...

Tobx 
Morphinum
Grom / A-starosta

Punkty: 194
Items
Wysłany: 2009-05-05, 01:26   

Ja bym zrobił tak:
135 - odpadł wodór z grupy aldehydowej
119 - odpadł tlen z grupy karbonylowej (135-16)
118 - odpadł wodór z grupy metoksylowej (119-1)
104 - odpadła reszta grupy metoksylowej CH2 (118-14)
92 - odpada węgiel pozostały po grupie karboksylowej
reszta to fragmentacja pierścienia (odcinanie CH2 i H)

Co do kwasów cynamonowych, może w formie cis występuje więszka stabilizacja związana ze sprzężeniem wiązań C=C i C=O ? dla porównania te same wartości dla kw maleinowego (pKa = 1,91) i fumarowego (pKa = 3,05). Forma cis ma także większą kwasowość niż trans.

nemo 
Ketaminum

Punkty: 202
Items
Wysłany: 2009-05-05, 23:02   

Co do MS to co prawda masy się zgadzają ale za to nie za bardzo mi się to podoba z punktu widzenia logiki rozpadu. Zaproponowałbym raczej coś troszkę innego:
135 - OK - nie ma innego wyjścia
119 - [M-OH] przy czym odchodzi tlen z grupy aldehydowej i wodór od grupy CH3 metoksylu i całość zamyka się w drugi pierścień, dzięki ułożeniu podstawników w pozycji orto
118 - [119-H] tu nie ma co kombinować
104 - [135-OCH3]
92 - [M-CHO-CH3]
65 - [92-CO] a okolice 77 to sam pierścień benzenowy

A co do kwasów - tutaj wpływu izomerii wiązania C2=C3 na stabilność anionu specjalnie bym nie przeceniał (pomiędzy tym wiązaniem a grupą karboksylową jest w końcu wiązanie pojedyncze, wokół którego obrót jest jak najbardziej dozwolony wobec tego geometria tego układu jest w miarę nie zależna od tego czy to będzie cis czy trans. Obserwowanej zmiany w pKa szukałbym raczej w możliwości solwatacji danego izomeru (bo to drugi bardzo ważny czynnik, oprócz tego co sama dysocjująca cząsteczka sobą reprezentuje). W układzie trans fragment hydrofobowy jest bardziej rozciągnięty co utrudnia solwatację polarnym rozpuszczalnikiem a zatem utrudnia przekazanie protonu do roztworu. Podobnie rozpuszczalność izomerów trans (choćby rzeczonych kwasów) jest zdecydowanie mniejsza.
W przypadku kwasu maleinowego dochodzi jeszcze jeden fakt, zdecydowanie zwiększający kwasowość - monoanion tego kwasu może tworzyć wewnątrzcząsteczkowe wiązanie wodorowe z drugą grupą karboksylową (co oczywiście nie jest możliwe dla kwasu fumarowego), co go zdecydowanie stabilizuje.

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-06, 00:08   

Dziękuję za pomoc w masówce :)

nemo 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-11, 22:57   

To czekam na sprawozdanie (ale dopiero od czwartku - na razie mnie nie ma) :)

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-12, 16:47   

nemo napisał/a:
To czekam na sprawozdanie (ale dopiero od czwartku - na razie mnie nie ma) :)

sprawozdania już leżą na biurku w katedrze :D
a i jeszcze... kiedy i u kogo będzie można poznać ewentualną ilość wszystkich pkt z ćwiczeń?

ffleur89 
Metamizolum
La petite

Punkty: 100
Items
Wysłany: 2009-05-13, 09:42   

Mam pytanko do Mistrza NMR-u ]:->
Jak mam liczyć przesunięcia chemiczne H i C aromat. w aldehydzie cynamonowym???? W tabelce nie ma podstawnika -CH=CH-CHO... więc mam przyjąć CH2=CH2, a może -CHO, a może jest jakieś inne wyjście???:> Czekam na odp <buja>

nemo 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-13, 22:54   

No cóż - w tabelach niestety nie da się uwzględnić wszystkich możliwości - wtedy trzeba sobie dobrać coś najlepiej oddaje przynajmniej najbliższy fragment danego podstawnika i oczywiście trzeba wtedy pamiętać, że to co nam wyjdzie z obliczeń może odstawać od tego co odczytamy z widma - z resztą i tak jest to częste zjawisko bo tabele mają służyć jako pomoc w interpretacji (czyli mają pomóc uszeregować sygnały w odpowiedniej kolejności) a nie dawać kategorycznej odpowiedzi. -CH=CH2 będzie zatem najlepszym rozwiązaniem. :)

Odpowiedz do tematu