1978 to chyba jednak jest już prehistoria chociaż zdarza się nam korzystać z starodruków taki Koczwara na przykład albo Danek...
jakby ktoś był zainteresowany chętnie sprzedam Brode po jak najbardziej rozsądnej cenie materiały z botaniki gratis robie porządki przy okazji remontu i znalazłam
Warto mieć więcej materiałów, niż mniej... to moja opinia.
Do chemii organicznej (pomimo pewnych zmian w ubiegłym roku ) warto opierać się na słynnym Bojarze, poza tym polecam McMurry'a (dosyć rozległe opisy, wiele informacji "nadprogramowych") czy Harta (krócej i zwięźlej, lecz nie ma wszystkiego co być powinno). Wielce wskazane jest być uważnym na seminariach i wykładach - wtedy dokładnie wiesz co masz umieć.
Chemia nieorganiczna: Kocjan (kationy, aniony - warto doczytać, chemia ogólna), niebieska książeczka z płomieniem , notatki z wykładów, ćwiczeń.
Biologia z genetyką: skrypt do tkanek (pod red. prof. Nowaka), własne notatki (mega przydatne), Kawiak - czasem można zajrzeć. Przydaje się też umiejętność korzystania z banku pytań...
Botanika: notatki z wykładów, seminariów i ćwiczeń. Można doczytać z Brody i "Roślin leczniczych świata"
Dodam też, że do statystyki (jak ktoś nie potrafi jej zrozumieć jest dobra Biostatystyka A. Stanisz)
_________________ Im bliżej jesteśmy chwili szczęścia, tym bardziej niepokoi nas jego ułuda
czy wydanie chemi org. Harta 1999 jets w miare aktualne ??
chyba tak, sama takie mam i się z niego uczyłam, nomenklatura chyba trochę nieaktualna w niektórych przypadkach, ale poza tym ok
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
_________________ www.clari.pl
Akademikowy sklepik internetowy - książki medyczne (ok. 10% tańsze niż w księgarniach) i inne rzeczy potrzebne studentowi - wygodne zamawianie przez internet, odbiór w akademiku - ZAPRASZAM!
Co tydzień nowe promocje!
Super-eleganckie fartuchy MERGO od Super Sprzedawcy
Sklepik i ksero w akademiku w bloku C czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7.30-21.00, sob. - 10-18, nd. - 15-21.
Punkt oferuje m.in.:
Ksero (od 6 gr - pow. 1000 stron), drukowanie, bindowanie, oprawy, skanowanie, laminowanie, przepisywanie tekstów, pomoc w składzie tekstu prac mgr, tłumaczenia pol-ang ang-pol - cenniczek na stronie www.claribell.pl
Biologia: Skrypt zbiorowy po red. Prof. Nowaka + slajdy z wykładów (można odkupić, ale są robione na granatowym tle, więc na kserówkach źle widać, lepiej znaleźć drukowane w oryginalnych barwach), przyda się też odkupić kserówki slajdów z seminariów/ ćwiczeń.
Botanika: dokładne notatki z wykładów, niektóre tematy z Brody, bardzo przydatna jest książka S.Kohlmünzer- Ćwiczenia z botaniki farmacetycznej, jeśli ktoś dorwie z biblioteki, na ćwiczenia trzeba mieć kserówki rysunków preparatów - prowadzący dają kopię na pierwszych zajęciach, ale można też odkupić, poza tym należy zaopatrzyć się w 10 szkiełek podstawowych i nakrywkowych, żyletki, ściereczkę, blok rysunkowy i kredki.
Ch. organiczna: przede wszystkim Hart i materiały ze strony Katedry, niektórym lepiej uczyło się z Bojarskiego niż z Harta. Polecam za to chodzić na wykłady - świetnie prowadzone :)
Ch. nieorganiczna: I tom Kocjana i W.Rzeszutko, W.Opoka - Wybrane ćwiczenia z chemii ogólnej, W.Rzeszutko, W.Opoka, E.Somogyi - Chemia analityczna jakościowa, W.Rzeszutko, W.Opoka, J.Krzek - Zestaw wybranych zadań z chemii.
Biofizyka: slajdy z wykładów i skrypt (można wydrukować ze strony lub odkupić, ale wtedy trzeba sprawdzić czy jest aktualny).
Matematyka, statystyka: slajdy z wykładów (można odkupić).
Informatyka: slajdy z wykładów, do ćwiczeń jest skrypt (podczas zajęć są na stołach, ale jeśli ktoś chce, może wydrukować własny), przydaje się chodzić na wykłady, żeby potem nie mieć problemu z połapaniem się w slajdach.
J. angielski: podręcznik Donesch-Jeżo dla farmaceutów (można kserować, bo nie ma kolorowych obrazków, ale trzeba przeliczyć czy to się opłaca).
J. łaciński: podręcznik S. Filipczak-Nowicka Lingua latina ad usum farmacie studentium (najlepiej odkupić stary, ale trzeba zwrócić uwagę czy nie jest popisany, bo niektórzy prowadzący ostro na to reagują).
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum