Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisanie przedmiotów
Autor Wiadomość
Feline 
Acidum acetylsalicylicum
biolożka

Punkty: 24
Items
Wysłany: 2009-09-10, 20:56   Przepisanie przedmiotów

Witam wszystkich,

mam pytanie do osób studiujących 2 kierunki - czy na farmacji miały możliwość przepisania ocen z przedmiotów, które miały na wcześniejszych studiach? Chodzi o takie przedmioty jak np. biochemia, biofizyka, genetyka, ale też j. angielski i w-f.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Pavulonum

Punkty: 862
Items
Wysłany: 2009-09-10, 21:08   

wf pewnie przepiszą, angielski nie sądzę, bo jest to angielski stricte zawodowy. co do reszty... też nie sądzę, zależy co studiowałaś wcześniej, ale jeśli nie medycynę, to chyba nie ma co myśleć o przepisaniu biochemii. genetyki jako takiej na farmacji nie ma, więc nie wpiszą zamiast biologii z genetyką. biofizyka? może, ale to zależy, w jakim zakresie i wogóle...
generalnie, to słyszałam, że robią problemy z przepisywaniem ocen z innych wydziałów farmacji (różnice programowe), więc co dopiero z innego kierunku...
najlepiej, żebyś dowiedziała się u źródła, czyli zadzwoniła do dziekanatu: (0-12) 657 54 56
:)

88forgetmenot88 
Panaceum
Monka ;D

Punkty: 1065
Items
Wysłany: 2009-09-10, 21:45   

ale np. u mnie w grupie są/były dziewczyny z biotechnologii i miały przepisaną matematykę, statystykę, biofizykę, informatykę, w-f... :mrgreen:

Kalina 
Phentanylum

Punkty: 153
Items
Wysłany: 2009-09-10, 21:59   

aś napisał/a:
wf pewnie przepiszą

u nas boska Wandzia nie przepisywała... :roll:

Pavulonum

Punkty: 862
Items
Wysłany: 2009-09-10, 22:09   

aj, no Wandzia, to Wandzia.
zresztą Wandzią nie należy się przejmować, tylko iść do jej szefa, bo ona i tak nie ma nic do gadania :P

88forgetmenot88 
Panaceum
Monka ;D

Punkty: 1065
Items
Wysłany: 2009-09-10, 22:18   

no ja też miałam z Wandzią i jeśli ktoś robił 2 kierunki na raz, to chodzić nie musiał ;)

dz 
Acidum acetylsalicylicum

Items
Wysłany: 2009-09-10, 22:26   

Z biofizyką, matematyką, statystyką, informatyką nie ma większych problemów trzeba pokazać program co się miało , a jeśli chodzi o wf to jeśli równocześnie jest się na 2 kierunkach to przepisują ocenę ale jeśli z tego drugiego kierunku się rezygnuje to trzeba normalnie chodzić ... takie śmieszne prawo :P

Kalina 
Phentanylum

Punkty: 153
Items
Wysłany: 2009-09-10, 23:03   

a to nie jak 2 na raz =D tylko tak żeby przepisać z innej uczelni to nie chciała :-D

Feline 
Acidum acetylsalicylicum
biolożka

Items
Wysłany: 2009-09-11, 18:06   

Na angielskim mi tak nie zależy co właśnie na w-fie, biofizyce(!!!), na chemię i tak nie mam co liczyć, ale to nic, chemię lubię :)
chciałam jeszcze zapytać czy możliwość przepisania zależy od otrzymanej oceny czy tylko od różnic (albo podobieństw:)) programowych?
i jeszcze jedno pytanie: jak jest z przepisywaniem się z grup do grup o innych terminach ćwiczeń? czy jest z tym wielki problem, czy ćwiczeniowcy są wyrozumiali? Zależy mi na tym bo jeszcze nie ma planu, nie wiem jak uda mi się pogodzić zajęcia na prokocimiu i np. na kampusie albo w śródmieściu.

daysleeper 
Metamizolum

Punkty: 108
Items
Wysłany: 2009-09-11, 18:48   

Feline napisał/a:

chciałam jeszcze zapytać czy możliwość przepisania zależy od otrzymanej oceny czy tylko od różnic (albo podobieństw:)) programowych?

Jeśli program mniej więcej jest taki sam i wartość ECTS taka sama albo wyższa to można przepisać, jak są duże różnice, albo mniej ECTS to nie przepiszą.
Najlepiej jest na pierwszych zajęciach iść do prowadzącego i się dogadać, pokazać indeks z oceną i przynieść program tego już zaliczonego przedmiotu. Ja przepisywałam matematykę, właśnie w ten sposób i bez problemów :)
Feline napisał/a:

i jeszcze jedno pytanie: jak jest z przepisywaniem się z grup do grup o innych terminach ćwiczeń? czy jest z tym wielki problem, czy ćwiczeniowcy są wyrozumiali? Zależy mi na tym bo jeszcze nie ma planu, nie wiem jak uda mi się pogodzić zajęcia na prokocimiu i np. na kampusie albo w śródmieściu.

Myślę że ciężko będzie pogodzić zajęcia na prokocimiu i na kampusie, toż to prawie na drugich krańcach miasta ;) Poza tym z tego co słyszałam to trudno jest się przepisywać z jednej grupy do drugiej ze względu na to że grupy są duże, a jednak na ćwiczeniach każdy musi mieć miejsce. Ale dobrze by było gdyby się wypowiedział ktoś kto działał w ten sposób, bo ja to mogę sobie tylko pogdybać.

A tak z ciekawości zapytam, co studiujesz?

makja 
Morphinum

Punkty: 315
Items
Wysłany: 2009-09-11, 19:44   

Cytat:

Jak ja przepisywałam biofizykę, to patrzył na ilość godzin, czy były zajęcia laboratoryjne i jakie treści programowe były. Nie patrzył na ocenę ani na ECTS.

pluvia atrata 
Morphinum

Punkty: 93
Items
Wysłany: 2009-09-12, 10:08   

daysleeper napisał/a:
Myślę że ciężko będzie pogodzić zajęcia na prokocimiu i na kampusie, toż to prawie na drugich krańcach miasta ;) Poza tym z tego co słyszałam to trudno jest się przepisywać z jednej grupy do drugiej ze względu na to że grupy są duże, a jednak na ćwiczeniach każdy musi mieć miejsce. Ale dobrze by było gdyby się wypowiedział ktoś kto działał w ten sposób, bo ja to mogę sobie tylko pogdybać.

Bez przesady. Przez dwa lata studiowałam dwa kierunki, kompletnie różne, kursowałam w kółko między prokocimiem a środmieściem, a tam czasem gorzej dojechać niż na kampus. I z ćwiczeniami też można się w większości dogadać. A jak ćwiczeniowiec kombinuje to iść do kierownika katedry i już. Z tym, że jak się już zmienia grupę to zazwyczaj na cały semestr/rok a nie tak, że na każde zajęcia z inną (choć i tak bywa ;-) )

mtbinka 
Vitex Agnus Castus :)

Punkty: 9
Items
Wysłany: 2009-09-22, 11:54   

Witam
Mam pytanie do osób, które przeniosły sie na farmację z innej uczelni( mam nadzieję że jest ktoś taki) ;-)
Właśnie przeniosłam sie z Sosnowca na IV rok farmacji i chciałabym się dowiedzieć czy prowadzący zaliczają bez problemu przedmioty które ja już miałam zrobione na Śląsku, dokładnie to chodzi mi o synteze i higienę. Jeżeli ktoś orientuje się w tym temacie to proszę o odpowiedz :-)

Odpowiedz do tematu