A. Cd(II) i Cu(II)
B. Bi(III) i Hg(II)
C. Hg(II) i Hg(I)
D. Pb(II) i Bi(III)
E. AG(I) i Cu(II)
moim zdaniem prawidłowe są odpowiedzi B, C, D, E bo w każdym z tych przypadków powstaje Ci charakterystyczny osad rozpuszczalny bądz nierozpuszczalny w nadmiarze odczynnika (no ale mogę się mylić)
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
Mam prośbę czy mógłby ktoś napisać reakcję na obrączkę?
albo powiedzieć czy ta reakcja jest dobrze, a jak tak to czemu jest NO skoro jest tu użyty stężony kwas a przy stęzonym powininno powstawać NO2 2HNO3 + 6FeSO4 + 3H2SO4(stez) ---> 3Fe2(SO4)3 + 2NO + 4 H2O
na str 106 niebieskiej książeczki wszytsko jest opisane
a NO to jest stąd, że do roztworu z jonami NO3- dodaje się FeSO4 i H2SO4, czyli zachodzi redukcja azotu ze stopnia +5 na +2 i jednocześnie utlenienie żelaza a roztwór NO3- w takim wypadku przyjmujemy za rozcieńczony stężony to jest tutaj H2SO4 - to mój punkt widzenia
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Mam prośbę czy mógłby ktoś napisać reakcję na obrączkę?
albo powiedzieć czy ta reakcja jest dobrze, a jak tak to czemu jest NO skoro jest tu użyty stężony kwas a przy stęzonym powininno powstawać NO2 2HNO3 + 6FeSO4 + 3H2SO4(stez) ---> 3Fe2(SO4)3 + 2NO + 4 H2O
Reakcja na obrączkę wygląda tak:
2HNO3 + 8FeSO4 + 3H2SO4(stez) ---> 3Fe2(SO4)3 + 2(FeNO)SO4 + 4H2O
gdyż coś musi dawać charakterystyczny kolor, w tym przypadku jest to kompleks FeNO(2+) mający brunatną barwę.
_________________ Cel jest niczym, Ruch jest wszystkim !
Czy u nas na egz tez moga być próby tożsamościowe i farmakopealne?
z tego, co czytałam na temat pytań z lat ubiegłych, to mogą...
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
mam nadzieję, że się przyda ostatnio zupełnie przypadkiem to zdobyłam
Jupi! Dzięki wielkie! Szansa na pandę dst wzrosły minimalnie:)
nie ma za co polecam się na przyszłość
Offtopic: o tej pandzie dst to ja marzę i śnię (ale mi się "rymło"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum