Mam prośbę do osób który już uporały się z zadaniami ze statystyki które dostaliśmy do "poćwiczenia" przed kolokwium jak by ktoś mógł zamieścić odpowiedzi żeby sobie od razu mniej więcej można było sprawdzić czy robi się dobrze... z góry dziękuję:)
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
współczynnik korelacji r 0,971205
współczynnik determinacji 0,943239
wartość t 2,038248383
t z tablic t-Studenta; dla LS=n-2=4 i alfa=0,01 4,6041 t tablicowe > t obliczone, zatem nie ma podstaw do odrzucenia Ho
jakie piękne obliczenia dzięki, będziemy mogły zatem jakoś to rozwiązać
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Może to głupie pytanie, ale skąd wziąc wzór na r^2?
O ile się nie mylę, to właśnie ten wzór (na współczynnik korelacji r) mamy znać na jutrzejszym kolokwium ;P
Jak wcześniej napisano, mając r masz też r^2
dobrze wiedzieć do czwartkowego kolosa jeszcze 2 dni ^^
_________________ Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki, cuda zajmują mi trochę więcej czasu
...ale z pustego nawet Salomon nie naleje, więc co złego, to nie ja
Według mnie to kolokwium nie było trudne, ale było bardzo, bardzo mało czasu... i to stanowiło dla mnie podstawowy problem... niech jednak, wypowie się więcej osób, żeby było obiektywnie
a czy wie ktos: jak mam zadanie na chi^2 i jest ta taka tabelka 2x2, to na zajeciach liczylismy to dwoma sposobami,jeden ze wzoru (a-b)^2/(a+b) a drugi ten dluzszy. Czy jest jakas zasada kiedy mozna liczyc ktorym sposobem? czy zawsze mozna liczyc albo tak albo tak??
my na zajęciach liczyliśmy tylko tym krótszym do testu McNemary dla zależnych zmiennych nie wiem dokładnie o który wzór Ci chodzi "ten dłuższy" bo jest jakiś w wykładzie
[((ad-bc)^2*N)/ i tak dalej] ale to do testu chi^2 dla zmiennych niepowiązanych. przynajmniej tak sie mi wydaje...
_________________ nigdy nie kłóć się z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu, a później wykończy doświadczeniem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum