Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Tag "offtopic"
Autor Wiadomość
Kid88 
Pavulonum
TIFOSO

Punkty: 806
Items
Wysłany: 2009-12-18, 13:40   Tag "offtopic"

Browar napisał/a:
Ale przecież tag offtopic nic nie daje, bo i tak każdy to czyta.
Offtopic: A może się mylę :?:

Może każdy czyta, ale przynajmniej wiadomo co jest związane z tematem a co nie. Regulamin mówi o tym, że każde odejście od głównego wątku powinno mieć miejsce w nowym temacie do którego link umieszczamy w pierwszym wątku. Jak wiemy, ten przepis jest martwy, bo nikt z niego nie korzysta, a gdyby wszyscy zaczęli to byłoby mnóstwo offtopowych tematów. Dlatego moim zdaniem lepszą opcją jest tag offtopic.

Powtórzę jeszcze raz to co kiedyś napisałem: wyobraźcie sobie użytkownika który zagląda na forum stosunkowo rzadko i chce znaleźć konkretne informacje na dany temat. Jeśli wszystkie odejścia od tematu byłyby zaznaczone tym tagiem, to byłoby dla tej osoby prościej. Ja staram się nie utrudniać życia innym ludziom, a inni... pozostawię to bez komentarza.

Sylwiushek napisał/a:
Ech.. Kid88 to już chyba Twoje kolejne posty, w których starasz się nauczyć innych korzystania z opcji offtopic

Może kiedyś mi się uda, choć wątpie. Gdyby wszyscy chcieli przestrzegać zasad korzystania z forum tak pilnie jak się uczą to na tym forum nie byliby potrzebni moderatorzy, ponieważ panowałby tutaj idealny porządek.

Sylwiushek napisał/a:
Mi się najzwyczajniej w świecie nie chce tego robić

To akurat nie jest wytłumaczenie. Asystentowi nie powiesz, żeby nie wstawiał Ci bani, ponieważ nie chciało Ci się uczyć :mrgreen:
Wstawienie tego tagu zajmuje kilka sekund.

Sylwiushek napisał/a:
nie lubię czytać małych szarych literek tak jak i pewnie inni, więc robię im tę przyjemność i pisze normalną czcionką

Myślę, że zaznaczenie tekstu myszką nie jest nadzwyczajnym osiągnięciem :mrgreen:

Viator napisał/a:
Offtopic:
Kid88 napisał/a:
Nie offtopuj, bo później będzie kropla właściwej treści w morzu bzdur w tym temacie. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A wydawało mi się że nie jesteś w stanie tego zrozumieć...

Niespodzianka. :mrgreen:

Viator napisał/a:
I ja też się zgadzam, to jest jakaś totalna bzdura ten tag...

To dlaczego go użyłeś?? Mogłeś go nie używać, ale wtedy... offtopowałbyś, A Ty przecież tego nie robisz.
Najprościej by było jakby nikt nie zaczynał dygresji, ale po ponad dwóch latach czytania tego forum stwierdzam, że tak się nie da. Zawsze znajdzie się ktoś kto odejdzie od tematu.

Na zakończenie mojej przydługawej wypowiedzi życzę Wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku :mrgreen:

"Nieważne, co ludzie pomyślą. Naprawdę gówno mnie to obchodzi." Kimi Raikkonen

Sylwiushek 
Morphinum

Pomogła: 8 razy

Punkty: 283
Items
Wysłany: 2009-12-18, 14:54   

Mam nadzieję, że uda Ci się naprawić świat :D

Browar 
Morphinum

Punkty: 202
Items
Wysłany: 2009-12-18, 16:41   

Ok, rozumiem, w sumie masz rację, ja to widzę tak: Najlepszym wyjściem jest powstrzymywanie się od pisania nie na temat, osobistych dygresji, żarcików i docinków. Mnie one nie przeszkadzają, natomiast być może istnieją "użytkownicy którzy zaglądają na forum stosunkowo rzadko i chcą znaleźć konkretne informacje na dany temat" - czekam na ujawnienie się takich osób w tym temacie :P . Natomiast sądzę, że główną przeszkodą dla takich osób nie jest widoczny tekst, ale sama objętość posta, którą trzeba przewinąć, niezależnie od tego, czy jest użyty tag offtopic, czy nie.

Kid88 
Pavulonum
TIFOSO

Items
Wysłany: 2009-12-18, 23:48   

Browar napisał/a:
Najlepszym wyjściem jest powstrzymywanie się od pisania nie na temat, osobistych dygresji, żarcików i docinków.

Zgadzam się, ale to jest wg mnie utopijna wizja. Na forum jest zbyt wielu użytkowników. Zawsze coś ktoś napisze choćby podziękowania za wrzucenie czegoś (np listy leków :D ), które mozna by przesłać jako PW. Ważna jest też kwestia odpowiedzi na jakąś dygresję. Czasami choćby się nie chciało pisać to trzeba odpowiedzieć.

Browar napisał/a:
być może istnieją "użytkownicy którzy zaglądają na forum stosunkowo rzadko i chcą znaleźć konkretne informacje na dany temat"

Doszedłem do wniosku, że nie chodzi tylko o takich użytkowników którzy rzadko zaglądaja na forum ale także o tych którzy je regularnie przeglądają. Czasami zdarza mi się szukąc jakiejś informacji i przeglądam poszczególne tematy. Muszę przeglądać dziesiątki postów bo nie ma wyodrębnionych tych z konkretnymi informacjami na dany temat. Powoduje to stratę czasu

Browar napisał/a:
główną przeszkodą dla takich osób nie jest widoczny tekst, ale sama objętość posta, którą trzeba przewinąć, niezależnie od tego, czy jest użyty tag offtopic, czy nie.
Zgadzam się, ale lepiej tylko przewijać stronę niż przewijać i wszystko czytać :-P

Ostatnio zmieniony przez Kid88 2009-12-18, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

Adrian 
Phentanylum

Punkty: 149
Items
Wysłany: 2009-12-18, 23:50   

A moim zdaniem dobrze, że jest taka funkcja, jak offtopic; mnie nadmiar szarej czcionki nie przeszkadza; i tak zawsze znajdę informację, której poszukuję. Wydaje mi się też, że czasami niektórzy lekko przesadzają z krytykowaniem piszących offtopy szarą czcionką.

Kid88 
Pavulonum
TIFOSO

Items
Wysłany: 2009-12-19, 00:03   

Adrian napisał/a:
Wydaje mi się też, że czasami niektórzy lekko przesadzają z krytykowaniem piszących offtopy szarą czcionką.

Krytykować zawsze można. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, jesli tylko krytycy nikogo nie obrażają to niech piszą ile chcą byle tylko ich krytyka nie stała się offtopem.
Czy tekst pisany szarą czcionką jest naprawdę offtopem?? Offtop z definicji jest czymś znegatywnym. Nazwa tagu na to wskazuje, ale wydaje mi sie że tag offtopic został po to stworzony aby nagiąć zasady i dopuścić dygresje w danym temacie i nie uznawać ich za klasyczny offtop, dzięki czemu nie trzeba zawsze zakładać osobnego tematu takiego jak ten.
Przynajmniej ja tak rozumiem to zagadnienie.

Claribell 
Administrator

Pomogła: 3 razy

Punkty: 515
Items
Wysłany: 2009-12-19, 00:11   

Jako admistrator podpisuję się rękami i nogami pod tym co Kid88 napisał - dokładnie taka jest funkcja tagu offtopic :D
Super-eleganckie fartuchy MERGO od Super Sprzedawcy :)
Sklepik i ksero w akademiku w bloku C czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7.30-21.00, sob. - 10-18, nd. - 15-21.
Punkt oferuje m.in.:
Ksero (od 6 gr - pow. 1000 stron), drukowanie, bindowanie, oprawy, skanowanie, laminowanie, przepisywanie tekstów, pomoc w składzie tekstu prac mgr, tłumaczenia pol-ang ang-pol - cenniczek na stronie www.claribell.pl

Odpowiedz do tematu