Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Yennefer
2009-10-02, 11:08
TPL- wiadomości i synonimy
Autor Wiadomość
*doktor.ugibugi 
Phentanylum

Punkty: 86
Items
Wysłany: 2007-02-19, 22:11   TPL- wiadomości i synonimy

czy ktoś starszy może napisać, co będzie potrzebne (jakieś materiały, przybory, może obowiązkowe buty na zmianę?) na ćwiczenia z TPL? tak, żeby na pierwszych zajęciach się nie okazało, że się przyszło nieprzygotowanym...

gosiak 
Morphinum

Punkty: 127
Items
Wysłany: 2007-02-19, 22:28   

Niby trzeba miec buty, ale ja osobiscie nigdy nie przebieralam ;-) nalezy przyniesc fartuch, jak to na cwiczenia, przyda sie zeszyt, zeby notowac prelekcje i dodatkowo zeszyt, w ktorym bedziecie zapisywac swoje recepty do wykonania, a asystent bedzie wam je podpisywal. I to chyba tyle.. reszte wam powiedza

rudzielec 
Pavulonum
rudzielec

Punkty: 8
Items
Wysłany: 2007-02-20, 00:00   

Ja tez buty przebieralam tylko przy wielkiej sniezycy ;)

flunitrazepam 
Pavulonum

Punkty: 278
Items
Wysłany: 2007-02-20, 00:13   

A ja sobie na III roku chodziłem zawsze w kapciach. Ale w tym roku stwierdziłem, że już mi siĂŞ nie chce nosiĂŚ dodatkowego obciążenia. Tylko pani Czech raz zapytała: "czy wszyscy mają obuwie zamienne?" Po czym spojrzała na buty i zrobiła swoją słynną minĂŞ pt.:"K***a, jak zwykle nieprzygotowani. Debile! Co ja tu do ch**a z wami robiĂŞ! Tragedia! Mogłam sobie spokojnie w aptece staĂŚ za ladą :-x "

//Clari
//Cenzura :P

gosiak 
Morphinum

Items
Wysłany: 2007-02-20, 00:18   

heheh, gratuluje flunitrazepam doskonalego zmyslu obserwatorskiego :mrgreen: lepiej bym miny pani Czech w kilku slowach nie dala rady tak plastycznie zobrazowac ;-) brawo!

Ruda 
Phentanylum

Punkty: 1
Items
Wysłany: 2007-02-20, 09:39   

<lol2> ja również gratuluję! juz ją widzę oczyma wyobraźni mej. a co do zeszyciku do recept, wystarczy 16-32 kartkowy, żeby nikt nie myślał, że bedzie musiał zrobić milion recept. Mnie się przed ćwiczeniami wydawało, że przez tyle godzin to conajmniej 8 zrobię (w technikum robiło się jak z motorkiem w d...), a tu niespodzianka.

dryja 
Morphinum
dryja

Punkty: 124
Items
Wysłany: 2008-04-01, 14:39   

tak przeredagowana lista synonimów, żeby się nie powtarzały. moze się komuś przyda

synonimy.doc
Pobierz Plik ściągnięto 1153 raz(y) 38,5 KB

malaasia 
Morphinum

Punkty: 253
Items
Wysłany: 2009-02-25, 18:49   

Cytat:
zrobiła swoją słynną minĂŞ pt.:"K***a, jak zwykle nieprzygotowani. Debile! Co ja tu do ch**a z wami robiĂŞ! Tragedia! Mogłam sobie spokojnie w aptece staĂŚ za ladą "

[intuicja] Czyżby ta pani to była jakas przerażająca kobieta, której należy się bać, i która zamienia zajęcia tepeelowe w koszmar i wydarzenie traumatyczne? :(

gosiak 
Morphinum

Items
Wysłany: 2009-02-25, 20:12   

bać się nie należy, a to że zajęcia z nią nie są przyjemne to inna sprawa.. teraz sobie walnęła doktorat, to może i humor będzie mieć lepszy, a nie ciągłe dąsy, pretensje, obrażanie innych. ludzi którym brakuje elementarnej kultury nie należy się bać, należy im współczuć albo wychowywać :-D

malaasia 
Morphinum

Punkty: 253
Items
Wysłany: 2009-02-25, 20:26   

Hm, bać, w sensie, że może krzywdę zrobić, jakoś złosliwie pyta, albo nie zalicza ćwiczeń - coś w tym stylu. Tak strzelam na oślep, bo jeszcze nie wiem, na jakiej zasadzie się te ćwiczenia odbywają - np. z chemii leków to chyba ma spore znaczenie, jakiego się dostanie asystenta, pamiętam też na pierwszym roku ćwiczenia z organa - była spora rotacja prowadzących i w pewnym momencie trafiłam na osobę, którą musiałysmy z koleżanką przez godzinę przekonywać, żę związek X NAPRAWDĘ jest związkiem X, a nie np. Y, a punkty za sprawozdania wyciachała nam równo. Nie wiem, jak na tplu.

Renik 
Ketaminum

Punkty: 292
Items
Wysłany: 2009-02-25, 21:32   

na tplu to trochę zależ na kogo się trafi ;-) chyba jak wszędzie ;-)

ja jak narazie nie miałam powodów do narzekań, ani na III roku, ani na IV :mrgreen: ale słyszałam różne mało przyjemne historie np. o kolosie z tabletek na którym pojawiło się pytanie o metody kapsułkowania... ale to IV rok ;-)

jeśli chodzi o odbywanie się ćwiczeń, to chyba zawsze jest tak samo- krótka prelekcja z pytaniami do publiczności ( przy czym definicja słowa "krótka" jest różna u różnych prowadzących ;-) nasz trwała przynajmniej godzine ;-) ) poprzedzona kartkówką z synonimów i ewentualnie jakąs pracą pisemną ( np. recepty do omówienia, jakieś pytania teoretyczne ), a później każdy dostaje swoją receptę i macha ją radośnie, po czym idzie po następną i tak do wykonania swojego "przydziału" :mrgreen:

ogólnie tpl na III roku jest dużo przyjemniejszy i przystępniejszy niż na IV więc... enjoy ;-)

lady_knox 
Ketaminum

Punkty: 142
Items
Wysłany: 2009-02-27, 08:37   

TPLa na III roku wspominam napraqdę superowo :-) Mieliśmy zajęcia w środowe popołudnia... strasznie lubiłam zapach tych nalewek :-) I potem te powroty wieczorem, podczas wiosennych zachodów słońca... Ech, to byli czasy :D

Cieszcie się, bo te zajęcia są naprawdę fajne :-) A i robi się to, co dosyć często w aptece (w przeciwieństwie do roznych innych ćwiczeń, np. z organa, nieorgana, mikro...)

pati 
Ibuprophenum
pati

Punkty: 99
Items
Wysłany: 2009-03-05, 11:34   

A czy ktoś ze starszych koleżanek lub kolegów mógłby powiedzieć kilka słów o niejakim dr Jamróz? (taki wysoki żartobliwy brunet)
:roll:

Renik 
Ketaminum

Punkty: 292
Items
Wysłany: 2009-03-05, 18:06   

polecam serdecznie ;-) mieliśmy z nim zajęcia i bardzo sobie chwalimy. w sumie oceny calkiem przyzwoite, pytania niezbyt skomplikowane, atmosfera na zajęciach przyjemna, słowem- żyć nie umierać ;-)

pati 
Ibuprophenum
pati

Punkty: 99
Items
Wysłany: 2009-03-05, 19:51   

dzięki bardzo..bo się bałam...tych plotek, że niby tak ostro ocenia...

Odpowiedz do tematu