Forum analityki CMUJ:
www.analityka.fora.pl
Akademikowy sklepik internetowy:
www.clari.pl
Strona Główna Forum Farmacja CMUJ - Kraków
Studenckie forum Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum UJ w Krakowie

ForumForum FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Tablica ogłoszeńTablica ogłoszeń Szukaj ogłoszeńSzukaj ogłoszeń

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Claribell
2009-10-01, 09:31
Zerówka z chemii nieorganicznej
Autor Wiadomość
asiulkags 
Ketaminum

Punkty: 378
Items
Wysłany: 2009-05-14, 18:03   

Mam pytanie do starszych roczników jak wygląda egzamin zerowy u prof. Rzeszutki? czego można się spodziewać oprócz redoksów??

Żubrówka ;) 
Ketaminum

Punkty: 508
Items
Wysłany: 2009-05-21, 01:18   

asiulkags napisał/a:
czego można się spodziewać oprócz redoksów??

Na pewno buforów-przykłady, jak one działają, równanie Hendersona-Haselbacha
I na pewno analiza jakościowa-kationy, aniony... pojawiały się pytania o konkretną grupę i jej reakcje charakterystyczne, o wybrany kation, o jony przeszkadzające
O pytaniach zakresu bionieorganicznej nie słyszałam, ale rok temu odpowiadałam na początku ;-)

Odsyłam do banku pytań- znajdziesz tam reakcję redoks, dość nietypową, bo trudno w niej dobrać współczynniki ;-) rok temu się powtórzyła :)

Generalnie: bardzo miło i krótko... pomijając pierwszą parę :mrgreen: a w indeksach minimum 4.5 :mrgreen:

qiu65 
Phentanylum
qiupherum

Punkty: 151
Items
Wysłany: 2009-05-23, 21:29   

asiulkags napisał/a:
Mam pytanie do starszych roczników jak wygląda egzamin zerowy u prof. Rzeszutki? czego można się spodziewać oprócz redoksów??

a orientuje się ktoś jaki jest termin tego egzaminu... i czy istnieje jakaś (opublikowana) lista osób, które się zakwalifikowały do terminu zerowego? Czy żeby się upewnić trzeba odwiedzić wiadomą katedrę? Kryterium jest; co najmniej 89/120 z kolokwiów, tak?

Tobx 
Morphinum
Grom / A-starosta

Punkty: 194
Items
Wysłany: 2009-05-23, 22:08   

10 czerwiec godzina 10.00. Wtedy wpisy mają też zwolnieni 8-) Odwiedź katedrę, żeby się upewnić, bo z tego co wiem lista przechodziła jakieś zmiany :-)

gkoralewicz 
Metamizolum

Punkty: 59
Items
Wysłany: 2009-05-23, 22:10   

lista osb jest w sekretariacie, a jeśli chodzi o pkt to wydaje mi się,że od 87,8 (?) lub jakoś tak :)

qiu65 
Phentanylum
qiupherum

Punkty: 151
Items
Wysłany: 2009-05-25, 22:15   

gkoralewicz napisał/a:
lista osb jest w sekretariacie, a jeśli chodzi o pkt to wydaje mi się,że od 87,8 (?) lub jakoś tak :)

ten próg to 88,8 (sprawdzałem dzisiaj ;-) )
Tobx pisał o terminie 10 czerwca, godzina 10. Czy było to uzgadniane z prof. Rzeszutko? Bo w sekretariacie powiedziano mi, że nie wiedzą czy termin jest już ustalony... :>

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-05-26, 08:07   

Tak starościna już to uzgodniła jeszcze tydzień temu

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-06-01, 14:40   

a jeszcze takie pytanie zdarzały się na zerówce jakieś zadania do obliczenia??

asiulkags 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-06-06, 23:49   

zdarzyło się kiedyś żeby kogoś prof. Rzeszutko oblał na zerówce??

Żubrówka ;) 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-06-07, 00:44   

W zeszłym roku ludzie wychodzili z 4.5 i 5.0 w indeksach i nie przypominam sobie, żeby były jakieś zadania obliczeniowe :) Mi na przykład trafiły się bufory i równanie Hendersona-Hasselbacha wraz z omówieniem co się dzieje po dodaniu kwasu/zasady. Tak więc nie obliczenia, ale omówienie równania :)

Powodzenia wszystkim "zerówkowiczom" z nieorgana :mrgreen:

Spirit 
Ibuprophenum

Punkty: 49
Items
Wysłany: 2009-06-07, 10:44   

Jedna rada - NIE WCHODŹCIE JAKO PIERWSI. Dostąpił mnie ten zaszczyt w tamtym roku i maglował mnie przez 40 minut. Później czas pytania skrócił się do ok. 15.
Miałem wykazać dla dowolnego pierwiastka, że produkty reakcji redoks zależą od pH środowiska, więc napisałem reakcje dla manganu. Pytał mnie o wzór Nersta i jak zmienia się potencjał w układach tlenowych i beztlenowych. Na koniec zapytał mnie jakbym odróżnił od siebie cynę na +2 i +4.
Koleżanka z pary miała pytanie o odróżnienie arsenu na +3 i +5 oraz pytanie z chemii bionieorganicznej, bodajże o bombę kobaltową.
Dwa lata temu mojej znajomej chciał postawić tróję, bo nie umiała uzgodnić jednej reakcji. Ktoś kiedyś wspomniał o niej na forum. Z tego co pamietam trzeba było dodać wodę w substratach, ale jaka to reakcja to za Chiny nie pamiętam. Wydaje mi się, że jakaś z manganem.
BTW asiulkags w prawym górnym roku każdego twojego posta jest opcja "edytuj". Używaj jej czasem, zamiast pisać posta pod postem.

Żubrówka ;) 
Ketaminum

Items
Wysłany: 2009-06-07, 14:18   

Spirit napisał/a:
Ktoś kiedyś wspomniał o niej na forum. Z tego co pamietam trzeba było dodać wodę w substratach, ale jaka to reakcja to za Chiny nie pamiętam. Wydaje mi się, że jakaś z manganem.

Jest gdzieś w banku pytań:)

ewelina_8288 
Acidum acetylsalicylicum

Punkty: 43
Items
Wysłany: 2009-06-07, 15:25   

Spirit napisał/a:
Koleżanka z pary miała pytanie o odróżnienie arsenu na +3 i +5 oraz pytanie z chemii bionieorganicznej, bodajże o bombę kobaltową.

miałam w jakiej formie występuje As w zależności od środowiska i reakcje redox, charakterystyka gr IIb kationów, a pyt z bionieorg to nie o bombę kobaltowa tylko o zw baru i srebra i zastosowanie w farmacji i medycynie i oczywiście standardowo wzór Nernsta i bufory.
Bardzo miło wspominam zerówkę

Odpowiedz do tematu